Main menu:

Scharreltuinen


Go to content

Media

Jos en Hendrikus Mink wonen op de mooiste plek ter wereld
ANE – Wonen in een oude school bijzonder? Tot voor kort niet. Maar de laatste paar jaar merken Hendrikus en Jos Mink dat steeds meer mensen nieuwsgierig zijn naar de geschiedenis van hun huis.



Jos en Hendrikus Mink bewonen de oude school in Ane
Nadat Ane in het midden van de jaren ’60 een nieuwe basisschool kreeg, verhuurde de gemeente de oude school aan particulieren. De ouders van Hendrikus Mink waren een van de eerste huurders. Het wonen daar beviel hen zo goed, dat ze het pand in 1960 kochten van de gemeente. Het monumentale pand bestond uit een meesterswoning en twee lokalen. Nadat Hendrikus in de jaren ’70 trouwde met Jos trok het jonge paar in het meestershuis en werd het achterste lokaal verbouwd tot aanleunwoning voor zijn ouders. “In die tijd was het allang niet meer vanzelfsprekend dat je bij je schoonouders in trouwde, maar wij wilden hier heel graag blijven wonen, dus waren we blij dat we op die manier de kans kregen”, vertelt Jos. “Ik heb het wonen in een oud huis altijd leuk gevonden. Alles is anders en niet te vergelijken met standaard nieuwbouwhuizen. Er zit maar één nadeel aan en dat is dat je er altijd mee bezig blijft.”

Opkamer

Hoewel de voormalige openbare school van degelijke makelij was, is er in de loop der jaren heel wat aan verbouwd. “De school is al gebouwd voor 1850. Dat betekende enkel glas, geen riolering en hoge plafonds. We hebben er in de loop der jaren heel wat aan verbouwd. Om de stookkosten binnen de perken te houden, hebben we het plafond met zestig centimeter verlaagd en de enkel ruiten vervangen door dubbel glas”, wijst Jos. Het glas-in-lood in de bovenlichten is vervangen door matglazen ruiten. Dat was te kostbaar om te renoveren. Achterin de kamer ligt de computerhoek, twee traptreden hoger dan de rest. “Dat was vroeger de opkamer”, herinnert Jos zich. “Daaronder zit de kelder. In de beginperiode dat we hier woonden was het een klein en wat vochtig kamertje, waar we eigenlijk niets aan hadden. Toen de kinderen groter werden, hebben we het bij de kamer aangetrokken. Het is nu een echte werkhoek geworden. Een ideale oplossing, je zit daar wel een beetje apart, maar hoort er toch bij.”

Kippenhok

De hal is, hoewel geverfd in moderne kleuren, nog grotendeels authentiek met een metershoog plafond en een statige trap met een bewerkte leuning, met daaronder een houten trapkast. Via de keuken aan de achterzijde van het huis, komt men in het eerste schoollokaal. Deze is gehalveerd en opgedeeld in twee grote bergruimten. “Toen ik hier pas kwam was dit een kippen- en kalverenhok. Later werd het gebruikt voor een loonbedrijf. Het achterste lokaal was een vakantiehuis. Dat hebben we later allemaal verbouwd tot tweede woning waar mijn schoonouders jaren woonden. Tegenwoordig woont er een jong stel.”

Pieterpad

Het uitzicht is uniek. Kilometers grasland, hier en daar omzoomd met bomen en naast het huis een immense tuin met theeschenkerij. Dit is Jos’s lust en haar leven. “Onze oude buurvrouw was altijd bezig met tuinieren en ging regelmatig op tuinenreis naar Engeland. Ze wist alles van bloemen en planten en kon daar heel mooi over vertellen. Zo mooi, dat ik zelf ook steeds enthousiaster werd”, vertelt Jos. “Toen ik zelf een keer de Prionatuinen had bezocht, dacht ik: dat wil ik ook wel eens proberen. Na het aanvragen van de nodige vergunningen, ging Jos in de slag met potlood en schetsboek en ontwierp een veelzijdige tuin op een oppervlakte van zo’n drieduizend vierkante meter. Het resultaat is drie bloementuinen, een boomgaard, een grassentuin, een groentetuin, rozentuin en een schuur waarin ’s zomers heerlijk koffie en thee gedronken wordt door allerlei fietsers en wandelaars. “Het Pieterpad loopt hier vlak voor ons huis langs, dus we hebben geregeld aanloop. Officieel zijn we alleen op woensdag open, omdat we allebei werken, maar als ik er ben, zijn mensen altijd welkom om even te pauzeren onder het genot van een kop koffie of thee en een wandelingetje door onze ‘Scharreltuin’.

Theeleuten

De theeschenkerij is een open houten kapschuur, van waaruit men een schitterend zicht heeft over de tuin. Op dit moment dient de schuur als opslagplaats voor tuinmeubilair, maar zodra de dagen gaan lengen en de temperatuur weer wat aangenamer wordt, toveren Hendrikus en Jos de schuur om in een gezellige theesalon. “Deze zomer wordt het hier extra mooi”, verzekerd Jos. “We hebben namelijk het meubilair van Bakker van der Hulst in Ane overgenomen toen hij stopte met de winkel. Een toonbank en prachtige houten vitrinekasten. Het eerste deel van het interieur staat hier inmiddels al een paar jaar en is volop in gebruik. Het tweede deel wordt deze zomer geplaatst. Wat dat soort dingen betreft ga ik absoluut voor oud en antiek, dat heeft voor mij veel meer uitstraling dan strak en modern.”



Back to content | Back to main menu